streda, 16. marca 2016

Medovníky bez cukru

Medovníky sa dajú upiecť tak, aby boli hneď mäkké a samozrejme aj bez cukru.


Cesto:

250 g celozrnnej špaldovej múky
250 g celozrnnej ražnej múky (môžete nahradiť napr. klasickou múkou alebo orechmi)
100 g mäkkého masla / kokosového oleja
200 g otepleného medu
2 celé vajíčka (alebo 1 celé a 2 žĺtka)
1 lyžička sódy bik.
1 lyžička škorice

Zmiešame najprv sypké ingrediencie a následne primiešame všetko ostatné. Premiešame varechou a potom rukou vypracujeme príjemné nelepivé cesto. Zabalíme cesto do fólie a necháme aspoň pol hodiny odpočinúť v chlade. Cesto premiesime, rozvaľkáme a vykrajujeme. Prípadne spravíme valček, ktorý nakrájame na kolieska. Môžeme potrieť vajíčkom pre lesk alebo ozdobiť orieškom. Ja vajíčkom keď tak potieram až upečené ešte horúce medovníčky, glazúra bude krajšia. Ak chcete medovníky chrumkavé, spravte ich tenšie a upečte do zlatista s hnedším okrajom. Ak máte radi medovníky mäkké, spravte ich vyššie, pečte kratšie a pomôže aj potretie vajíčkom po upečení.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára