streda, 8. mája 2013

Najlepšia bublanina

Blíži sa sezóna čerstvého ovocia, zlaté časy každého cukrára. S tým neodmysliteľne súvisí ovocná bublanina. Receptov je veľa, no ja som si obľúbila tento. Rozhodla som sa domíňať minuloročné zásoby ríbezlí a navodiť trošku letnú atmosféru...

Ríbezlová bublanina s lieskovcovou posýpkou


Cesto:
Uvedené množstvo je na veľký plech. Pre tortovú veľkosť používam polovičné množstvo. Ak máte radi tenšie cesto, postačí 1/3 alebo dokonca 1/4 dávky cesta.
4 vajcia
250 g trstinového cukru
2 dcl oleja alebo 160 g roztopeného masla
3 dcl mlieka alebo acidka
500 g špaldovej múky / 250 g celozrnnej a 250 g mandľovej múky
1 bal. prášku do pečiva
štipka sódy
štipka soli

Vymiešame vajcia s cukrom, pridáme maslo a nakoniec primiešame múčnu zmes s mliekom. Vylejeme na papierom vyložený alebo vymúčený plech. Posypeme ovocím, ak používame kyslé ovocie, posypeme mrveničkou.

Lieskovcová mrvenička:
Zmiešame maslo, nasekané lieskovce, cukor, trochu múky a prstami spojíme do sypkej mrveničky.Ovocie rovnomerne rozložíme na cesto a zasypeme mrveničkou. Môžeme podávať s vanilkovou smotanou - 200 ml smotany vymiešame s 1 bal. vanilkového cukru.


Čerešňová bublanina s tvarohom


Pre najlepší výsledok použijeme mandľovú a celozrnnú múku, vykvôstkované čerešne alebo vyšne a mäkký tvaroh vymiešaný s cukrom.

1 komentár: